Domov    Blog

Točnost ni stvar naključij, temveč odločitve

Poznate koga, ki redno zamuja na sestanke, delo ali druženje? Vsak od nas se je verjetno že srečal s takšno osebo. In čeprav nas dejstvo, da zamuja ne zmoti vedno, lahko zadeva postane zelo nadležna, hkrati pa tej osebi zelo poslabša življenje. Zato je ta zapis namenjen vašemu prijatelju ali prijateljici, ki meni, da je zamujanje normalno in celo izven njihovega nadzora.

Točnost je vrednota

V svetu, ki vedno hitreje bije vsako sekundo je točnost vrlina, ki jo vedno več ljudi ceni. Namreč v kaosu informacij, dogodkov in komunikacije hitro ugotovimo, kako lahko nekaj ur mine kakor minuta, naredili nismo pa nič. V dneh, ko lovimo nujne opravke a smo vseeno dovolj odprti, da se dobimo s prijateljem na kavi, se kaj kmalu lahko zgodi, da bo ta prijatelj zamudil na dogovorjeno kavo. In to ne le minuto ali dve. Hitro nastane to 10 minut. Morda celo več. In včasih se celo zgodi, da nam ta prijatelj ničesar ne sporoči. Mi zgolj čakamo, da se pojavi. Vmes pa nas doma pogreša družina, ki ceni vsako minuto skupnega življenja. Ali pa nas čakajo nujna službena opravila, ki jih preko telefona ne moremo opraviti. In nič čudnega ne bi bilo, če smo na pijačo prihiteli iz odličnega sestanka, ki smo ga morali zaključiti nekaj minut prej, da bomo točni, saj cenimo prijateljev čas. Vse to in še več bo zelo vplivalo na naše razpoloženje, ko se ta oseba dejansko pojavi. Kaj lahko storimo mi in kaj lahko storijo oni?

Kršenje dogovorov

S tem, ko je ta oseba zamujala, je neverbalno kršila dogovor o vzajemnem spoštovanju. Med drugim tujega časa. Namreč čas je edina valuta, ki je ne moremo nikakor dobiti več nazaj. Ko je sekunda za nami, je za nami za večno. Z vsakim vdihom, dejanjem, čas mine. In zato je le-ta toliko bolj vreden od kateregakoli denarja. Čas pa ovrednotimo ne zgolj skozi mersko enoto temveč skozi vrednost in občutke, ki nam ga daje. Če se dolgočasimo, ga izgubljamo, čakamo, da se nekaj zgodi, nam to daje občutek nemoči in neizkoriščenosti. Je podobno, kot če bi denar vrgli skozi okno. Veliko bolje bi bilo, da bi odšli v trgovino in si privoščili čokolado. Ravno tako lahko čas, ko čakamo na nekoga izkoristimo tako, da meditiramo. Pokličemo nekoga, ki ga imamo radi. Odpišemo na sporočila. Preberemo kakšno knjigo. S tem zavarujemo svoj čas.

Vsak ima svoj pogled na svet

Seveda pa ni vsem čas tako pomembna vrednota. In le-tej znajo velikokrat zamujati. Vse je super z njihovim pogledom na svet. Dokler se zavedajo, da s tem vplivajo na vas in vašo vrednoto časa. Zato lahko sebi in tej osebi pomagamo tako, da ji razložimo zakaj nam čas veliko pomeni in kako želimo, da se naslednjič obnaša do našega časa. Če nam v naprej sporoči, da bo zamudil, bomo lahko čas bolje izkoristili. V najslabšem primeru ne bomo nestrpno čakali, vendar mirno sprejemali.

Kaj naredi lahko zamudnik?

Na drugi strani pa lahko oseba, ki velikokrat zamuja naredi to, da si bolje splanira trenutke. Da se na pot odpravi 5 ali 10 minut prej. Da si nastavi uro naprej zato, da ima občutek, da se ji že mudi, medtem ko ima na voljo več dejanskega časa. Namreč s tem, ko bo uresničila točnost bo zagotovila spoštovanje tudi lastnih vrednot in pričakovanj. Druge osebe bodo s tem spoštovale tega prijatelja in s tem bodo ustvarjene boljše povezave med ljudmi.

Zato, če poznate koga, ki res velikokrat zamuja, mu morda pokažite ta članek. Pokažite mu trike, ki jih lahko izvede, da bo bolje upravljal s svojim časom in s tem izkazal točnost, spoštovanje in sprejemanje odgovornosti. Dejstvo je, da ljudje veliko raje prijateljujemo in poslujemo s tistimi osebami, ki nam vzajemno izkazujejo vrednost našega odnosa.

Kategorije prispevkov

0
  0
  Tvoja košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Preračunaj poštnino
   X