Domov    Blog

Zakaj ne uspem narediti ničesar v dnevu?

Jutri se pa res lotim dela!

Kolikokrat se ti zgodi, da odideš v posteljo z motivacijo, da naslednji dan »razturaš«? Da vstaneš še pred budilko, opraviš telovadbo, poješ zajtrk in skočiš na tisto nalogo, ki se je že tedne ali celo mesece izogibaš. Nato pa petelinov krik, ki te prebudi iz sanj in še preden se zavedaš prestaviš budilko. Samo še 5 minut. 2 uri kasneje vstaneš iz postelje z razočaranjem v srcu in očeh. Še en dan, ko ne opraviš ničesar. Ali je lahko drugače?

Dobrodošli v skupini »odlašalcev«

Čeprav je na spletu možno zaslediti veliko hecev na račun odlašanja, se velikokrat počutimo, da smo v tem zares najslabši. A resnica je povsem drugačna. Si nekdo izmed mnogih. Čeprav so tudi naši pradedi imeli težave z jutranjim vstajanjem, je izziv postal v moderni dobi še toliko večji. Vse več ljudi se srečuje z izzivom, da v dnevu ne uspe narediti dovolj. Včasih celo nič. Morda zgolj tisto, kjer teče voda v grlo. Pa še za take primere velikokrat najdejo idealen izgovor zakaj ne danes.

Kaj so vzroki za odlašanje?

Med ključnimi vzroki je nedvomno vdor moderne tehnologije v naša življenja. Instantna zadovoljitev naših potreb preko digitalnih signalov nas je naučila, da lahko hitro najdemo nekaj, kar nam je všeč namesto tistega, kar nam ni. S tem smo polenili možgane in našo voljo, da bi naredili tisti korak več, ki je potreben za dosego cilja. Pa četudi je cilj zgolj skuhati enostavno kosilo, je mobilna aplikacija za naročanje toliko enostavnejša, da si ga kar naročimo na dom.

Drugi razlog je brezciljno minevanje dni. Namreč oseba, ki ne ve zakaj bi nekaj storila enostavno nima motivacije to storiti. Spomni se na dieto, ki se je že 10-ič zaključila neuspešno že po nekaj dneh. Ali pa tisti klic do neljube osebe, ki ga odlašaš že dolgo časa. Morda bi bil že res pravi čas, da pošlješ prošnjo za novo službo, kajne? Vendar zakaj bi to storili, če nam akcija v to smer ne predstavlja cilja, ki je vreden truda? Saj nam je čisto lepo s tem kar imamo in takšnimi kot smo. Zakaj bi naredili nekaj več?

Čarobna palica

Naj te pomirimo. Tokrat zares obstaja čarobna palica, ki te popelje čez izziv odlašanja. Težava je v tvojih navadah. Če se navadiš, da odložiš budilko, poješ čokolado ali odložiš telefon, ko na drugi strani čaka sitna stranka, te bo tovrstna navada spremljala vse do takrat, dokler ne opaziš resnice. In kakor si lahko ustvariš navade, ki te ne podpirajo, tako si lahko ustvariš navade, ki te podpirajo. Kako?

Z majhnimi koraki. Zmotno je pričakovati, da lahko čez noč svoje življenje obrnemo na glavo. Nekaterim morda zares uspe velik preboj navidezno v trenutku. A obstaja tudi daljša pot, ki zagotovljeno prinaša rezultate. Če danes spoznaš pri sebi 10 navad, ki te ne podpirajo na poti do svojega cilja, bo zelo težko spremeniti vseh 10 hkrati. A, če za začetek spremeniš samo eno od teh, bo tvoje življenje vsaj 10% boljše, kakor je bilo sedaj. Četudi spremeniš zgolj 1 od 100 in procent pade na zgolj 1 točko, je to še vseeno bolje, kot včeraj.

VAJA

Kaj lahko torej narediš?

Naredi si seznam navad, ki jih opaziš pri sebi in veš, da te ne podpirajo pri lastnem cilju. Morda je to način prehranjevanja. Morda pozno vstajanje ali spanje. Morda odlašanje opravljanja nekih nalog. Pomanjkanje telovadbe. Lahko, da si želiš brati, pa tega ne počneš. Lahko pa to pomeni tudi, da si ne vzameš časa zase. Torej pobrskaj po spominu in dodajaj na spisek vse tovrstne navade, ki te ne podpirajo.

V drugem koraku poišči nasprotno navado, ki te podpira. Če ne bereš a si tega želiš, je nasprotna navada ne-branju branje. Nasprotna navada čokoladi je zdrav obrok. Recimo korenček. Ali jabolko. Ko najdeš vse nasprotne navade si izberi eno ali dve, s katerima se bo pričela tvoja transformacija. A pozor! Ni nujno, da sedaj prebereš celo knjigo vsak dan. Zapiši si najmanjši možen korak v to smer, ki se ti zdi tako enostaven, da je skoraj smešen. Morda je to navada, da prebereš sedaj 1 stran na dan. Da, sliši se premalo. A 1 stran na dan pomeni 365 strani na leto. Če je bil tvoj dosedanji rezultat 0, je to vseeno veliko več, kot prej. Ne skrbi. S časom se navade stopnjujejo, ker si tako želiš.

Zadnji korak je, da s to novo navado vztrajaš 66 dni, preden dodaš novo. To pomeni 2 meseca in nekaj dodatnih dni, da utrdiš novo navado. Brez skrbi, če izpustiš dan ali dva. Pomembno je, da je to res redkost. Tudi pri rednem poznem vstajanju se je kdaj zgodilo, da te je budilka kljub vsemu vrgla iz postelje pravočasno, pa to še ne pomeni, da je bila tvoja rutina poznega vstajanja uničena.

Predlagamo ti, da preizkusiš in nam javiš kako ti je šlo. Katero novo navado si boš ustvaril/-a?

Kategorije prispevkov

0
  0
  Tvoja košarica
  Košarica je trenutno praznaNazaj v trgovino
   Preračunaj poštnino
   X